Persistent Web IDentifier (PWID)         

Denne side under id.kb.dk er underlagt den generelle cookies- og privatlivspolitik, som gælder for www.kb.dk

Det Kgl. Bibliotek bruger PWID som den anbefalede måde at referere til webarkiv materialer

Persistent Web IDentifier (PWID) bruges til at lave evt. resolverbare persistente referencer til data i webarkiver. PWID er skabt, da der ikke tidligere har været egnede måder at referere præcist og persistent til data i et eller flere webarkiver.

En PWID kan specificeres på to måder

  • som et Uniform Resource Name (URN)
  • i tekstform , fx ved brug af ISO-690 standarden


Billedet er fra digitalbevaring.dk

En PWID er konstrueret på en måde, så den er både menneskelig læsbar og i sin URN form algoritmisk resolverbar med værktøjer. PWID er brugbar i forbindelse med research data management for webarkivmaterialer, men også som reference i forskning med henvisning til webmaterialer i rapporter og artikler. PWID er et resultat af et forskningsprojekt i 2016, som havde medlemmer på tværs af forskningsområder, hvilket har betydet at det blev muligt at bygge bro mellem humanistisk og datalogisk forskning.

Et videre arbejde vil være at etablere en registrant for webarkiver til identifikation of webarkivdelen af PWID (fx via International Internet Preservation Consortium - IIPC). Et andet initiativ er skabelse af en PWID-URN resolver, som for nuværende kun eksisterer som en prototype (men fx kunne ende som et Open Preservation Foundation/OPF værktøj).

Der findes litteratur, posters og præsentationer om PWID, og litteratur som anvender pwid. En del af det kan ses i de følgende oversigter, som er opdelt i en med opdaterede beskrivelser af PWID, en med eksempler på brug og en med historisk baggrund.

Formel PWID URN beskrivelse

Andre PWID beskrivelser

Eksempler på brug

Historisk baggrund

Registrant for webarkiver arbejde